Zenica Boys portal






31.3.09

Fer i korektno navijanje!

Selektor fudbalske reprezentacije BiH Miroslav Ćiro Blažević izjavio je danas da je optimist uoči uzvratne utakmice s reprezentacijom Belgije, ali je dodao da ovu utakmicu treba shvatiti krajnje ozbiljno.

Blažević je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da će biti teško, ali da vjeruje u uspjeh.

Selektor bh. reprezentacije kazao je da se odlučio za napadačku formaciju, te je publiku pozvao na fer i sportsko navijanje, podsjetivši kako bi svaki izgred mogao imati ozbiljne posljedice.

Za utakmicu na stadionu "Bilino polje", koja počinje u 20.45 sati, vlada ogromno interesovanje, s obzirom na to da bi eventualnom pobjedom reprezentacija BiH bila na dobrom putu da se, uz dobre rezultate do kraja kvalifikacija, plasira po prvi put na Svjetsko prvenstvo.

Nogometna reprezentacija BiH pobijedila je u subotu Belgiju na “Cristal Areni” u Genku rezultatom 4:2 u utakmici.

Strijelci za BiH bili su Edin Džeko, Sanel Jahić, Zlatan Bajramović i Zvjezdan Misimović, dok su golove za Belgiju postigli Musa Dembele i Vesli Sonk.

Utakmica je bila prekinuta oko desetak minuta, jer su navijači BiH poslije izjednačenja u 64. minuti na teren ubacili baklje.

Fudbaleri BiH su sada drugi u kvalifikacionoj 5. grupi sa devet osvojenih bodova.

Španija je prva sa 15 bodova, Turska ima osam bodova, a četvrta je Belgija sa sedam bodova.

Belgija jaca u gostima!

Reprezentacija Belgije je mnogo jača u gostima i zato nas očekuje veoma teška utakmica sutra u Zenici, izjavio je selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslav Blažević na pres-konferenciji uoči kvalifikacijskog meča između BiH i Belgije u srijedu na Bilinom polju.

Selektor bh. reprezentacije smatra da njegovu ekipu očekuje možda i teži posao nego u prvom meču u Genku, kada je BiH pobijedila sa 4:2.

Sigurno je da Belgijanci neće kalkulirati. No, mi sada ne treba njima da se prilagođavamo. Trebamo igrati svoju igru i pobijediti - dodao je Blažević.

Kazao je da je razmišljao o defanzivnoj taktici, ali da je na kraju odlučio da postavi napadačku formaciju, ponajviše zbog navijača.

Publika je najvažnija i ona je ta zbog koje se igra nogomet. Sigurno je da naši navijači žele da vide svoju superiornu momčad, koja će na početku Belgijancima dati do znanja da nemaju šta da traže u Zenici. Bit će teško, ali vjerujem u uspjeh - rekao je Blažević.

Kada je u pitanju sastav Blažević je naglasio da je i dalje neizvjestan nastup kapitena Emira Spahića.

No, vjeruje da će moći pomoći reprezentaciji u sutrašnjem meču.

Spahić želi da igra, mada se ljekar s tim ne slaže. Sada nisam siguran, ali postoji vjerovatnoća da riskiramo - rekao je bh. selektor.

On je dodao da je u prvom meču bio oduševljen nastupom Sanela Jahića, koji će sutra imati zagarantirano mjesto u prvom timu.

Za razliku od prvog susreta u Genku u timu će biti i Elvir Rahimić, dok definitivno neće moći nastupiti povrijeđeni Zlatan Muslimović.

U sutrašnjem meču protiv Belgije reprezentacija BiH bi trebalo da nastupi u sljedećem sastavu: Supić, Pandža, Nadarević, Spahić, Jahić, Berberović, Rahimić, Muratović, Misimović, Ibričić i Džeko.

Susret između BiH i Belgije na rasporedu je u srijedu u 20.45 sati na stadionu Bilino polje.

Tjeraju nas da osvojimo 25 bodova, kaže del Bosque...

Aktuelni evropski prvak Španija s maksimalnih 15 bodova nalazi se na prvom mjestu naše grupe u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Unatoč tome, selektor Visente del Boske (Vicente del Bosque) glasno upozorava da prijetnja dolazi iz Bosne i Hercegovine.

Špijun u Genku

Španija mora obratiti pažnju na Bosance. Oni će se boriti do kraja. Raspored im je povoljan i moramo razmišljati i o najgorim pretpostavkama. Belgija, Turska i mi idemo im u goste, a oni imaju dvije lagane utakmice na strani, u Ermeniji i Estoniji. Na papiru, tjeraju nas da osvojimo 25 bodova - rekao je Del Boske španskom dnevniku "As".

Španska računica je jasna. "Furija" nastoji biti pobjednik grupe i izbjeći dodatne kvalifikacije između osam najboljih drugoplasiranih.

Bosanci su starojugoslavenska škola. Disciplinirana su ekipa, s dobrim tjelesnim predispozicijama, organizirana u pozadini i vrlo brza prema naprijed. Imaju jako dobre igrače, kao što je Džeko - analizirao je Del Boske.

Upravo je Džeko najviše zadivio Paka Himeneza (Paco Jimenez), Del Boskeovog posmatrača u Genku, gdje je BiH savladala Belgiju sa 4:2.

Džeko je "ubica" - rekao je Himenez.

Ćiro i politika

"As" se pozabavio i Miroslavom Blaževićem, predstavivši njegovu karijeru u Dinamu i hrvatskoj reprezentaciji te naglasivši i određene političke aspekte Ćirinog života.

Izrazio je bliskost Hrvatima, što mu je priskrbilo etiketu izdajnika među svojim zemljacima - piše "As", doživljavajući Blaževića Bosancem, Travničaninom.

Španski list napravio je i nekoliko grešaka u ovom tekstu, između ostalog, napisavši da je Blažević kao selektor vodio BiH u prijateljskoj utakmici protiv Azerbejdžana u Zenici. Kao što je poznato, tada je na klupi privremeno sjedio Denijal Pirić.

Kompletni u Istanbul

Del Boske će za sutrašnje gostovanje kod Turske na raspolaganju imati sve igrače. U nedjelju su svi trenirali. Lakše udarce u subotnjem dvoboju protiv Turske (1:0) pretrpjeli su Čavi (Xavi) i Pike (Pique), te Valensijini Davidi, Silva i Vilja (Villa). Sva četvorica će biti spremna za srijedu i okršaj u Istanbulu.

Vincent Kompany igra, De Camargo otpao

U timu ponovo neće biti Daniel Van Buyten...

Rusmir Cviko, nekadašnji igrač belgijskog Antverpena, Sarajeva i Željezničara te najmlađi bh. trener s profi licencom, bio je Blaževićev čovjek od povjerenja u Belgiji. U februaru je s Borčetom Sredojevićem gledao susret Belgija - Slovenija, a u međuvremenu je skupljao informacije o našem protivniku. Jučer nam je prenio novosti iz tabora "Crvenih đavola".

Oporavio se Vinsent Kompani (Vincent Kompany) i on će sigurno igrati. U timu ponovo neće biti Danijela Van Bujtena (Daniel Van Buyten), a izostat će i povrijeđeni Igor De Kamargo (De Camargo) - raportira Cviko, koji se nametnuo sjajnom analizom Belgije, pa će ga Blažević, najvjerovatnije, kooptirati u stručni štab kao skauta.

Belgijski selektor Rene Vanderejken (Vandereycken) je pod velikim pritiskom. Meč u Zenici je ključni za njega i njegovu poziciju.

Ukoliko Belgija izgubi u Zenici, što se svi nadamo, Vanderejken će dobiti otkaz. Nakon poraza u Genku, svi su mu okrenuli leđa. Belgijski savez je za četvrtak sazvao hitnu sjednicu, na kojoj će jedina tema biti učinak u kvalifikacijama za SP - kaže Cviko.

Belgijanci su jučer poslijepodne stigli u Sarajevo i smješteni su u hotelu "Exclusive" u, kako nam je rečeno, potpunoj izolaciji. Danas bi trebali trenirati na Koševu.

Ćiro pred utakmicu...

U prijepodnevnim satima na vratima hotela "Hercegovina" na Ilidži, bazi nogometne reprezentacije BiH, dočekao nas je čuvar, ne dopustivši ulaz. Navodno su to tražili selektor i igrači. Odmah smo kontaktirali Miroslava Blaževića koji se brzinom svjetlosti vratio iz grada i razriješio nesporazum.

Psihološki problem

Zabrana, naravno, nije važila za novinare nego za brojne koji pohode "Hercegovinu" te igrače i stručni štab razvlače na sve strane. Stari lisac Ćiro ne dozvoljava da se pokvari odnos s novinarima ni pod koju cijenu, ali traži mir i izolaciju za igrače.

Pa vi ste najvažniji, vi koji nas spajate s javnošću i navijačima. Od početka mog mandata to sam jasno stavio do znanja i naš odnos ništa neće poremetiti - rekao je Blažević. Kada smo ušli u hotel i sjeli sa selektorom, odmah nam je ponudio naslov:

Dolazi nam ranjeni lav. Zato sam se dao na rješavanje teškog zadatka, a to je kako istjerati đavla zvanog "lako ćemo". Taj problem psihološke naravi je moj permanentni problem. Naravno da se vidi kako je euforija prisutna. Također i pretjerano samopouzdanje. Za to moram pronaći odgovor. Zato sam bijesan i ljut.

Određene rokade

Drugi problem je fiziološke naravi. Pitam se da li bi trebalo ubaciti svježe krvi u ekipu. Koliko god su igrači sjajno spremni, pitanje je da li će se stići rekuperirati do srijede - pita se Blažević.

Nastup trojice igrača je pod velikim upitnikom.

Spahićevu želju da igra niko ne može osporiti, ali doktor je kategoričan da on neće moći biti spreman za Zenicu. Drugi je Rahimić. On će sam odlučiti, jer niko od njega ne zna bolje može li. Treći je Muslimović. Njegova povreda je delikatna i neće moći igrati - kaže Ćiro.
Ovo gore navedeno znači da će ekipa pretrpjeti određene rokade u odnosu na sastav koji je započeo meč u Genku.
Ukoliko se Rahimić oporavi, a Spahić ne bude spreman, Jahić seli na stopera. Ako Rahimić ne mogne, Jahić ostaje u vezi, a na stopera će neko drugi. Ko? To ću tek odlučiti - zaključuje Blažević.
Reprezentaciju BiH sinoć je posjetio član Predsjedništva Bosne i Hecregovine Željko Komšić.

Sude Slovaci

Utakmicu Bosna i Hercegovina - Belgija sudit će Vladimir Hrinak iz Slovačke. Asistirat će mu sunarodnjaci Tomas Mokoš i Milan Palučak, dok je četvrti sudija Ričard Truc.

Ćiro promijenio tekst himne

Miroslav Blažević je jučer na poklon dobio ono što će dobiti svi gledaoci u Zenici, a to je karton sa zastavom BiH na jednoj strani i tekstom himne na drugoj. Tekst je odmah izazvao Ćiru da ga promijeni i to u drugoj strofi.

Piše kako su u srcu rijeke i planine. Tu mora stajati i more. Mi imamo more. Koliko god da je, dovoljno je da se svi možemo okupati u njemu. Ispred riječi planine mora stajati more - rekao je Blažević i olovkom dopisao riječ more.

U posjeti Halidu Bešliću


Nogometni reprezentativci naše zemlje, na čelu sa selektorom Miroslavom Ćirom Blaževićem, u nedjelju navečer obišli su i legendu naše estrade Halida Bešlića u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Selektor je sam ušao u sobu u kojoj leži Bešlić, koji je kada je čuo da su u hodniku reprezentativci, ustao iz kreveta i nekoliko minuta proveo u razgovoru sa Ćirinim pulenima.

Vi kroz tunel idete na stadion u borbu i po pobjedu za našu BiH, a ja u Tursku da se borim za svoje oko - rekao je Bešlić reprezentativcima naše zemlje, koji su mu poklonili dres s brojem 10.

avaz

29.3.09

BiH - Belgija

Nakon historijske noći, dolaze i nove dobre vijesti. Naime belgijski selektor Rene Vandereycken je rekao kako Van Buyten neće moći igrati u srijedu na Bilinom Polju. "On je veoma psihički potresen zbog porodičnih problema (Van Buytenov je otac pokušao izvršiti samoubistvo) i neće nam moći pomoći u srijedu", istakao je belgijski selektor.

Za Vincenta Kompanya još se ne zna da li će biti spreman za revanš u Zenici, a belgijski selektor je dodao da će se o njegovom nastupu znati više sljedećih dana.

I Emir Spahić, kapiten naše fudbalske A reprezentacije, najvjerovatnije, neće igrati protiv Belgije u srijedu na stadionu "Bilino polje".

On se povrijedio nakon jednog od brojnih grupih duela "crvenih đavola", zbog čega je selektor Mirsolav Ćiro Blažević bio primoran zamijeniti ga Adnanom Mravcem u 60. minutu utakmice koju smo dobili sa 4:2 na "Cristal areni" u Genku.

"U ovom trenutku mogu reći da se osjećam loše i da ću teško moći igrati u srijedu u Zenici. Neizmjerno mi je žao zbog toga. Ukoliko bude postajala ikakva mogućnost da igram pod injekcijama igraću na "Bilinom polju", ali ovaj put ne vjerujem da ću moći i pored ogromne želje", istakao je Spahić "SportSport"

Prema posljednjim informacijama koje stižu iz sjedišta UEFA, Disciplinska komisija će se najvjerovatnije, po hitnom postupku, oglasiti već danas, a povodom bakljade na "Cristal areni". Za nadati se da nas neće sankcionisati sa igranjem utakmice u srijedu u Zenici bez prisustva publike.


Igraj Bosno!