Zenica Boys portal






28.9.08

Tuča navijaca u Sarajevu!

Zvanični dosadašnji epilog sveopšte tuče navijača zeničkog Čelika i navijača iz Sarajeva, prema tvrdnjama u MUP-u Kantona Sarajevo i Hitnoj pomoći zvanično je dvoje povrijeđenih, a uhapšen je i jedan huligan zbog napada na policajaca. Povrijeđenih je na desetine, ali brojni navijači Čelika odbili su primiti ljekarsku pomoć u Sarajevu, svi osim dvojice. Stoga, tačan broj povrijeđenih trenutno nikome nije poznat. U sukobima je oštećeno policijsko vozilo, nekoliko privatnih automobila parkiranih u sarajevskom naselju Ciglane, prozori na obližnjim stanovima, autobus gradskog saobraćaja u našoj prijestonici, te nekoliko kafića u pomenutom kvartu. Pričinjena je velika materijalna šteta, koja se još uvijek zbraja, a prema prvim procjenama premašiće najmanje 100.000 maraka?!

Neko od huligana bacio je i topovski udar koji je izazvao i snažnu ekploziju, što je uznemirilo stanovnike ovog dijela Sarajeva, a špekulacije prema kojima je jedna osoba podlegla u tuči, ispostavilo se, srećom, nisu tačne! Tokom sukoba brojni svjedoci govorili su i o upotrebi vatrenog oružja, ali ni to niko nije potvrdio.

Prema zvaničnim informacijama iz policije do incidenta je došlo nešto prije 16 sati kada su navijači iz Sarajeva ispod nadvožnjaka na Ciglanama «dočekali» konvoj sa preko 100 simpatizera zeničkog kluba. Napali su ih, a onda je došlo do sveopšte tuče i scena koje izazavaju samo zgražavanje. Letjele su kamenice, stolice, stolovi, tvrdi predmeti svih vrsta, gađali su se i pirotehničkim sredstvima. Sukob je trajao skoro sat vremena, a u to vrijeme policija je blokirala područje šireg dijela Ciglana. Životi su bili ugroženi i prolaznicima!

sportsport.ba

25.9.08

Ko će igrati u Gradskoj areni?

Rukometaši u drugom rangu, košarkašice tavore, a košarkaši istupili iz elitnog razreda...

Nakon četvrt stoljeća od kamena temeljca, Zenica bi 20. marta iduće godine, na Dan grada, trebala dobiti na upotrebu Gradsku arenu, kapaciteta oko 6.000 mjesta.


I dok se radovi privode kraju, ovdašnja sportska javnost se pita za koga se uopće gradi moderna sportska dvorana.

Neophodan objekat


Zenički rukometaši nisu uspjeli izboriti plasman u Premijer ligu, košarkašice već godinama ne mogu napraviti kvalitativni pomak i izdignuti se iz okova "škole košarke", dok je KK Zenica Čelik zbog finansijskih problema istupio iz elitnog razreda bh. košarke.

- U planiranju gradnje učestvovale su mnoge generacije Zeničana, a naša sada završava davno započeti projekt. Na tu smo činjenicu jako ponosni, pogotovo što smo gotovo u cijelosti izgradnju finansirali vlastitim novcem - kaže općinski pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti Zijad Softić.

Javni interes

On tvrdi da je ovakav objekat Zenici neophodan i napominje da su trenutno sve sportske dvorane u gradu ujedno i školske dvorane.

- Općina je kao svoj javni interes istakla izgradnju i sanaciju sportskih objekata i u te smo svrhe, u proteklih četiri-pet godina, uložili oko 40 miliona KM. Najviše od toga je za Gradsku arenu, koja će koštati nešto više od 30 miliona. Finansirali smo i obnovu stadiona Bilino polje i Kamberovića polje, dvorane Bilmišće... - kaže Softić i dodaje da je na vodstvima klubova da iskoriste kapacitete.

- Nakon što završimo gradnju i obnovu, u našem bi budžetu trebalo ostati i više novca da direktno podupiremo klubove, kojima sada, uz novčanu podršku radu omladinskih pogona, osiguravamo i gotovo u cijelosti besplatno korištenje objekata za treninge i utakmice - zaključuje Softić.

Korak nazad za tri naprijed


Džafer Dautbegović, predsjednik kluba Zenica Čelik, koji bi se u narednom periodu trebao zvati OKK Čelik, ističe da se košarkaši nisu odrekli Arene kada su bili prisiljeni poduzeti potez istupanja iz takmičenja.

- Smatramo da je ovo što smo sada uradili dobar potez i preduvjet da u budućnosti stvorimo klub i tim koji će moći napuniti Arenu. Ovo je jedan korak nazad, da bismo napravili tri naprijed - kaže Dautbegović i podsjeća da je minus od 500 hiljada KM napravljen u prethodnih pet godina breme kojeg se ne mogu riješiti.

Autor: V. BEGUNIĆ (dnevniavaz.ba)

24.9.08

Leoprad zakumi maskota SP 2010

"ZA" označava Južnu Afriku, dok u većini afričkih jezika pojam "KUMI" znači broj deset...

Leopard "Zakumi" zvanična je maskota svjetskog nogometnog prvenstva 2010. u Južnoafričkoj Republici.

"ZA" označava Južnu Afriku, dok u većini afričkih jezika pojam "KUMI" znači broj deset.

Danny Jordan, direktor organizacionog odbora SP-a, rekao je da je Zakumi, leopard sa zelenom "afro" frizurom, ponosan Južnoafrikanac i da je idealan ambasador prvog afričkog svjetskog prvenstva.

"On je mlad, izražajan, energičan, pametan, samouvjeren, ambiciozan, društven, ali isto tako i toplog srca. Sve ove stvari će, po mom mišljenju, spojiti mlade i stare u našoj zemlji. On će svima služiti kao inspiracija tokom ovog turnira. Mislim da nismo mogli da smislimo boljeg ambasadora za ovaj događaj", kazao je Jordan.

Na svjetskim nogometnim prvenstvima maskota je prvi put uvedena 1966. u Engleskoj i zvala se Villie. Poslije toga, maskote su korištene na svim svjetskim prvenstvima za potrebe marketinga i medijske promocije.

Autor: Fena (dnevniavaz.ba)

23.9.08

Kup BiH: Sigurno ispada šest premierligaša

U utorak i srijedu su na rasporedu sve utakmica šesnaestine finala Kupa BiH. Već nakon ždrijeba postalo je jasno da će osminu finala sigurno izboriti šest niželigaša, kao i da će se već u 1. kolu od ovog natjecanja oprostiti šest premierligaša.

Naime, kuglice su međusobno spojile dvanaest niželigaša i dvanaest premierligaša, tako da su pred nama vrlo zanimljive utakmice.

Sva tri sarajevska premierligaša moraju na teška gostovanja – Slavija Čeliku u Zenicu, Željezničar Zvijezdi u Gradačac, a Sarajevo Slobodi u Tuzlu. Upravo utakmica na Tušnju privlači najveću pažnju.

Naravno da smo mogli puno bolje proći, ali ako treba tražiti pozitivnu stvar, onda je to svakako činjenica da igramo na domaćem travnjaku i da će Tušanj biti pun, izjavio je trener Slobode Sakib Malkočević.

Dva posljednja pobjednika Kupa BiH, Zrinjski i Široki Brijeg, imali su sreće, jer će plasman u osminu finala tražiti na svom travnjaku protiv dva niželigaša, Mostarci protiv Kozare iz Bosanske Gradiške, a Širokobriježani protiv Odžaka.

Osim utakmice šesnaestine finala, ove jeseni na programu su još utakmice osmine (1. i 8. 10.), kao i četvrtfinala (29. 10. i 12. 11.). Pobjednik (ili finalist) Kupa izboriti će plasman u 2. pretkolo Kupa UEFA, a za kraj samo još spomenimo klubove koji su osvajali najmasovnije klupsko natjecanje u BiH – Željezničar (2001.), Sarajevo (2002.), Željezničar (2003.), Modriča (2004.), Sarajevo (2005.), Orašje (2006.), Široki Brijeg (2007.) i Zrinjski (2008.)

Preuzeto sa: sportin.ba Autor: M.P.

Kureš i Ušanović pred Sudom BiH

Tužilac tražio pojašnjenje o isplati 81.750 KM premija
Svjedočili su bivši direktor reprezentacije BiH Ahmed Pašalić i ekonom u stručnom štabu reprezentacije Fuad Kečo...

Pred Odjelom II Suda BiH jučer je nastavljeno suđenje optuženim čelnicima Nogometnog saveza (NS) BiH, generalnom sekretaru Munibu Ušanoviću i sekretaru za finansije Miodragu Kurešu. Svjedočili su bivši direktor reprezentacije BiH Ahmed Pašalić i ekonom u stručnom štabu reprezentacije Fuad Kečo.
Pitanja tužioca Ahmeda Halebića odnosila su se na isplatu premija i nalog od 17. oktobra 2003. godine od 81.750 KM koja je isplaćena kao nagrada članovima stručnog štaba. Na spisku onih koji su dobili novac potpisani su jedino Vlatko Glavaš i Nedžad Kuruzović.

I Pašalić i Kečo rekli su da, ako nema njihovih potpisa, to znači da novac nisu primili, ali da jesu preko žiroračuna u Volksbanku, što je pokazivanjem dokumentacije i utvrđeno. Tužilac je u jednom trenutku zamolio Keču da pogleda uplatnice koje su prikazivane na grafoskopu uz tvrdnju "kako je to njegova struka".

Obojica su ispitivani o svojim radnim mjestima u NSBiH i detaljima kako su primali plaće i ostala primanja po odlukama Izvršnog odbora. Jučer su trebali svjedočiti i Edib Jerlagić i Almir Blekić, koji nisu došli, te Blaž Slišković, koji je u Albaniji.

Autor: A.N. dnevniavaz

22.9.08

Pravda za Uroša Mišića!

Cijela ideja je potekla od navijača, koji su predložili da nosimo te majice. Mi smo to prihvatili i na teren izašli s porukom 'Pravda za Uroša'. Nisam znao da se digla prašina zbog toga, ali tvrdim da mi stojimo iza onoga što smo napravili, objasnio je Nenad Milijaš, kapetan Crvene zvezde, incident koji potresa Srbiju.
Uroš Mišić (20) je u petak osuđen na 10 godina zatvora jer je u prosincu prošle godine policajcu na tribinama pokušao ugurati baklju u usta. Taj se čin karakterizira kao pokušaj ubojstva. I zato je odluka Zvezdaša da na utakmicu s Jagodinom izađu u majicama s porukom potpore Mišiću šokirala srbijansku javnost.
- To što se dogodilo za nas je neprihvatljivo i smatram da klub treba snositi odgovornost. Pričekat ćemo da delegat napiše svoje izvješće i nakon toga ćemo vidjeti što dalje. Ne vjerujem da će Zvezdi oduzeti bodove, ali je za očekivati da klub plati novčanu kaznu. I to veliku - rekao je povjerenik lige Branislav Delić.
I dok bez bodova Zvezda vjerojatno ipak neće ostati, novčana kazna je vrlo vjerojatna. Za potez koji je šokirao najveći dio Srbije ipak treba snositi nekakvu odgovornost.
- Ne znam jesu li ih navijači tukli, pa su morali nositi te majice, ali znam da sam se zapanjio kada sam saznao za to. Pravda se traži u institucijama, a ne na nogometnom terenu - rekao je bivši predsjednik disciplinske komisije tamošnjeg saveza Blagoje Jakšić i dodao kako ne vjeruje da će biti posebnih posljedica...

Dobili Laktaše, izgubili Kapetana

Nakon što je pauzirao mjesec, napadač Zeničana povrijedio ložu...

Čelik je zasluženo upisao tri boda protiv slabih i neambicioznih gostiju iz Laktaša, koji su na Bilino polje, očito, stigli samo s namjerom da prime što manje golova.

- Znali smo da su Laktaši iskusan tim koji zna igrati na rezultat i da će biti teško dobiti ovu utakmicu.

Dosta smo spretno i sretno dali taj pobjedonosni gol, što je i najvažnije u situaciji u kojoj smo se našli zbog povreda i velikog broja nespremnih igrača - kazao je trener zeničkog tima Ivo Ištuk, koji je i sam priznao da je utakmica bila negledljiva.

- Dosta je bilo stihije i nervoze u našoj igri, a vidjelo se koliko nam znači Šabić, koji je nedugo nakon što je ušao u igru asistirao Hadžiću za gol. Planove nam je poremetio i rani izlazak iz igre Armina Kapetana, koji je, nakon mjesec pauze, sada povrijedio ložu - kaže Ištuk.

Za start u Kupu BiH, u srijedu protiv Slavije na Bilinom polju, Ištuk najavljuje da će pružiti priliku mlađim igračima.

Autor: V.B dnevniavaz

Idemo u baraž

Činjenica je da smo slabije igrali u gostima, naročito u završnicama mečeva, kaže selektor Bajramović...

Britanski košarkaški savez nije morao dugo tragati kada je zatrebalo pola miliona dolara kako bi pokrio NBA osiguranje i svojoj najvećoj zvijezdi Luolu Dengu omogućio nastup u kvalifikacijama.

Ostatak je poznat - država, u kojoj je košarka doskora bila skoro nepoznat pojam, preko noći je postala snaga koja se bez previše napora kroz kvalifikacije domogla završnice Evropskog prvenstva 2009. u Poljskoj.


Još jedna šansa

I pored neuspjeha u kvalifikacijama, naš će tim imati još jednu šansu, baraž za EP u avgustu u kojem su nam mogući rivali Italija, Francuska, Finska, Portugal i Belgija.

- Sam podatak da su selekcije poput Italije i Francuske u konkurenciji govori da je pred nama u baražu možda još teži zadatak nego u kvalifikacijama.

Do tada, nadam se da ćemo uspješno nastaviti rekonstrukciju tima, prečešljati kadar koji imamo, prije svega naše igrače na američkim univerzitetima, te pokušati formirati ekipu koja će biti sposobna parirati rivalima - izjavio je Bajramović.

Piše nam: dnevniavaz

20.9.08

Kosarka: BiH - Velika Britanija 89:80

U Cazinu pred oko 4.000 gledalaca BiH je savladala selekciju Velike Britanije u posljednjoj utakmici za Kvalifikacije na Evropsko Prvenstvo rezultatom 89:80 i tako se izborila za 3 mjesto u nasoj skupini. Uz losu igru prve 2/4 nasa selekcija je bolje usla u druge dvije cetvrtine i tako savladala selekciju Velike Britanije.
Naši večerašnji protivnici, košarkaši Velike Britanije osvojili su prvo mjesto i izborili direktan odlazak u Poljsku, što je najveći uspjeh u povijesti ove reprezentacije. Drugo mjesto, koje također vodi u Poljsku, izborio je Izrael koji je svladao Češku 98:61. Češka je zauzela posljednje mjesto i sljedeće godine će igrati u B diviziji.

Tabela:

1. Velika Britanija 6 4 2 504:482 10
2. Izrael 6 3 3 515:491 9
3. BiH 6 3 3 465:470 9
4. Češka 6 2 4 432:473 8

Prva Liga FBiH (to je prava liga)

Danas je odigrano sesto kolo Prve nogometne lige FBiH. Nevjerovatno sve utakmice su zavrsene sa 2:0 ? Nasa liga je inace poznata da domacin svaki pobjedi kuci po ko zna koji put vise.. Evo rezultata i tabele..

Tabela:

SAŠK Napredak - Žepče 2:0
Budućnost - Omladinac 2:0
Rudar - Iskra 2:0
Vitez Troglav 2:0
Ozren - Čapljina 2:0
Bratstvo - Krajina 2:0

Sutra igraju:

Olimpik - Bosna
GOŠK - Jedinstvo

7 kolo PLBiH Čelik - Laktaši 1:0

Odigrane su 4 utakmice 7 kola Premier lige Bosne i Hercegovine.
Siroki Brijeg je na stadinu kosevo pobjedio Sarajevo sa 2:1 zasluzenom igrom. Mnogi su ocekivali pobjedu Sarajeva zbog nedavno smjenjenog trenera Kemala Malovcica, gdje je na njegovo mjesto dosao Husnija Arapovic muhahahaha :D Nista drugo ekipi Sarajeva ne preostaje nego da potraze novog trenera po mogucnosti Halida Beslica hahaha. Sirokom Brijegu sve cestitke na pobjdi u gostima. Tkodje jos jedna zasluzena pobjeda Oraski labudova koji su porazili ekipu Veleza sa 1:0. Ovim porazom ekipa Veleza vec moze polahko da se pakuje u nizi rang takmicenja a to je prva liga lol. Leotar - Sloboda, Kako saznajemo Sloboda je isla na 3 boda da po prvi put donese bodove iz Trebinja ali nazalost tu zelju ce morati potraziti naredne sezone hahaha :D I na kraju nas vjerni Celik, koji je minimalnom pobjedom porazio ekipu Laktasa sa 1:0 i tako nastavio sa tradiciom kod kuce po utakmici 1 gol u mrezi gostiju. Bilo kako bilo upisali smo nova 3 boda...

Sarajevo - Siroki 1:2
Orasje - Velez 1:0
Leotar - Sloboda 2:1
Celik - Laktasi 1:0
Borac - Travnik 3:1


Nedjelja 21.09.2008 sastaju se:

Posusje - Zvijezda 16:00
Slavija - Zeljeznicar 16:00
Zrinjski - Modrica 19:00

Kapetan i Hadžić

Tandem strijelaca trebao bi predvoditi Zeničane protiv Laktaša...

Nakon više od jednog mjeseca, Čelik će danas u utakmici protiv Laktaša startati s udarnim napadačkim tandemom Armin Kapetan - Emir Hadžić.


Mada ni jedan, a ni drugi još nisu potpuno oporavljeni i spremni za maksimalne napore, trener Ivo Ištuk je uvjeren da je ovaj dvojac dobitna kombinacija za očekivanu i važnu pobjedu.

Propustio sam posljednje dvije utakmice, skoro cijeli mjesec nisam ni trenirao, ali ako me trener stavi u tim, spreman sam odigrati najbolje što znam i mogu u ovom trenutku - kaže Kapetan te ističe da je njegov tim favorit i da se nada pobjedi.

Sigurno smo kvalitetniji tim od Laktaša. Mada ih mnogi hvale, ja imam suprotno mišljenje. Do sada me i nisu posebno impresionirali, jer teško dolaze do bodova na gostovanju, a i kod kuće su kiksali protiv Slavije, dok su protiv Zvijezde pobjedonosni gol postigli iz penala u sudijskom vremenu.

Zato vjerujem u našu pobjedu na Bilinom polju pred našim navijačima - optimističan je Kapetan.

19.9.08

Navijač "Crvene zvezde" Uroš Mišić (19) osuđen na 10 godina zatvora

Uroš Mišić: Policajca napao upaljenom navijačkom bakljom

Navijač osuđen na 10 godina zatvora
Poslije izricanja kazne, u sudnici je nastala mučna atmosfera, Mišićeva majka je počela da plače...

Navijač "Crvene zvezde" Uroš Mišić (19) osuđen je danas u Okružnom sudu u Beogradu na 10 godina zatvora, za krivično djelo pokušaj ubistva pripadnika Žandarmerije Nebojše Trajkovića na fudbalskoj utakmici Crvena zvezda - Hajduk iz Kule.

Sudsko vijeće je ocjenilo da je napad na Trajkovića, koga je Mišić napao upaljenom navijačkom bakljom, pokušavajući da mu je ugura u usta, predstavljao "linč službenog lica", pošto Trajković nije dao povoda za napad.

Za teško ubistvo predviđena je kazna do 40 godina zatvora, a sud je uzeo u obzir to što Mišić nije do sada osuđivan i njegovu mladost, s obzirom da ima samo 19 godina.

Poslije izricanja kazne, u sudnici je nastala mučna atmosfera, Mišićeva majka je počela da plače, a drugovi i drugarice napustili su sudnicu.

Navijači koji su došli da bodre Mišića, upitali su predsjednika sudskog vijeća Velibora Lazovića "koliko je para dobio" za takvu presudu, a policija je legitimisala desetak navijača, po nalogu sudije Lazarevića.

Na kraju izricanja presude sud nije dozvolio Mišiću i njegovoj majci (kojoj je danas rođendan), da se pozdrave.

Osuđeni Mišić i tužilaštvo imaju pravo žalbe na presudu u roku od 15 dana po prijemu njenog pismenog otpravka.

Zbog učestvovanja u prebijanju Trajkovića na toj utakmici, dvojica navijača "Crvene zvezde" osuđena su, 5. septembra, u Drugom opštinskom sudu na zatvorske kazne.

Miloš Zimonja je osuđen na godinu dana i osam mjeseci zatvora, a Slaviša Drakul na godinu dana zatvora, zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi, iz Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Zbog nereda na toj utakmici, u Drugom opštinskom sudu u toku je dopuna istrage protiv generalnog sekretara FK "Crvena zvezda" Zorana Damjanovića, direktora stadiona Miodraga Ćorovića, komesara za bezbjednost stadiona Novice Mijuškovića i delegata FSS na toj utakmici Radeta Popovića.

Damjanoviću, Ćoroviću, Mijuškoviću i Popoviću na teret se stavlja krivično djelo "teško djelo protiv opšte sigurnosti", zbog sumnje da nisu preduzeli sve mjere i aktivnosti za sprečavanje nereda na stadionu u toku utakmice.

Prenosi: dnevniavaz

Cup UEFA

Odigrani prvi susreti cup uefa..

Braga 4 - 0 Artmedia Bratislava
Tottenham Hotspur 2 - 1 Wisla Krakow
Everton 2 - 2 Standard Liège
Borac 1 - 4 Ajax
Napoli 3 - 2 Benfica
Rennes 2 - 1 Twente
Brondby 1 - 2 Rosenborg BK
Milan 3 - 1 Zürich
Dortmund 0 - 2 Udinese
Dynamo Zagreb 0 - 0 Sparta Praha
Sampdoria 5 - 0 FBK Kaunas
Sevilla 2 - 0 Red Bull Salzburg
Racing Santander 1 - 0 FC Honka
Kayserispor 1 - 2 Paris-SG
Bellinzona 3 - 4 Galatasaray
FCU Politehnica Timisoara 1 - 2 Partizan Belgrade
NEC Nijmegen 1 - 0 Dinamo Bucharest
Besiktas 1 - 0 Metalist
Zilina 1 - 1 Levski Sofia
Austria Wien 2 - 1 Lech Poznan
Slavia Praha 0 - 0 SC Vaslui
SK Brann 2 - 0 Deportivo la Coruna
Portsmouth 2 - 0 Guimaraes
Wolfsburg 1 - 0 Rapid Bucharest
Feyenoord 0 - 1 Kalmar FF
Hamburg 0 - 0 AFC Unirea Valahorum Urziceni
Omonia Nicosia 1 - 2 Manchester City
Nancy 1 - 0 Motherwell
Young Boys Bern 2 - 2 Club Brugge
Banik Ostrava 0 - 1 Spartak Moscow
Slaven Koprivnica 1 - 2 CSKA Moscow
Hapoel Tel Aviv 1 - 2 Saint-Etienne
Cherno More 1 - 2 Stuttgart
PFC Litex Lovech 1 - 3 Aston Villa
FC Moscow 1 - 2 FC København

18.9.08

Zagreb: Napadnuti navijači Sparte i CSKA

Petoricu Čeha koji su došli na utakmicu između Dinama i praške Sparte palicama i bocama napala je skupina nepoznatih napadača...

Zagrebački huligani su u Tkalčićevoj ulici u dva odvojena napada pretukli i lakše ozlijedili petoricu navijača češkog nogometnog kluba Sparta i dvojicu navijača ruskog CSKA.

Petoricu Čeha koji su došli na utakmicu između Dinama i praške Sparte nekoliko minuta iza ponoći palicama i bocama napala je skupina nepoznatih mlađih napadača, izvijestila je glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba.

Huligani su se razbježali do dolaska policije koja je napadnute gostujuće navijače odvezla u hotel u kojem su odsjeli.

Nešto kasnije zatražili su liječničku pomoć te im je u Klinici za traumatologiju utvrđeno da su svi lakše ozlijeđeni.

Dvojicu ruskih državljana u dobi od 34 i 35 godina koji su u Hrvatsku došli na utakmicu između Slaven Belupa i moskovskog CSKA oko 17 sati, također u Tkalčićevoj ulici u središtu Zagreba, napalo je više nepoznatih počinitelja mlađe dobi, rekli su u policiji.

Lakše ozlijeđenim navijačima liječnička pomoć pružena je na mjestu napada.

Policija očekuje da će na večerašnju utakmicu Dinama i Sparte na maksimirskom stadion gledati oko 15.000 posjetitelja, od čega 300-tinjak gostujućih.

Subota 20.09.2008 u 16h Čelik - Laktaši








7 kolo PL BiH na stadionu Bilino Polje "Zenica" sastaju se NK Čelik i FK Laktaši sa pocetkom u 16h.

Ostali parovi 7 kola PL BiH:

Orasje - Velez 16:00
Leotar - Sloboda 16:00
Borac - Travnik 16:00
Sarajevo - Siroki Brijeg 16:00

Nedjelja 21.09.2008 sastaju se:

Posusje - Zvijezda 16:00
Slavija - Zeljeznicar 16:00
Zrinjski - Modrica 19:00

17.9.08

Odigrane prve utakmice Lige prvaka

Nova sezona najelitnijeg klupskog nogometnog takmičenja, UEFA-ine Lige prvaka, počela je u utorak utakmicama u grupama A, B, C i D.

Prvog dana nove sezone Lige Prvaka nije bilo većih iznenađenja osim poraza Rome od rumunskog CFR Cluja. Izdvojili bismo visoku pobjedu Chelseaja nad Bordeauxom od 4:0. Pobjede su također zabilježili Inter, Barcelona i Liverpool.


16.9.08

Koller se oprostio od reprezentacije Češke

Koller je dodao da "njegov povratak u reprezentaciju nije neophodan"...

Češki fudbalski internacionalac i sadašnji član ruskog prvoligaša Samare, Jan Koller potvrdio je da više neće igrati za reprezentaciju Češke, uprkos insistiranju selektora Petra Rade da promjeni odluku, prenijeli su danas češki mediji.

"Razgovarao sam često sa Radom na temu povratka u reprezentaciju, ali sam ostao pri stavu da sam završio karijeru u reprezentativnom dresu ", izjavio je 35.godišnji napadač, najbolji strijelac u istoriji češke reprezentacije.

Koller je dodao da "njegov povratak u reprezentaciju nije neophodan".

"Pratio sam prijateljsku utakmicu koju smo igrali protiv Engleske na Vembliju i koja je završena nerješenim rezultatom 2:2. Reprezentacija je i bez mene igrala sasvim solidno.", istakao je Koller.

Bilić napušta klupu Hrvatske

Samo je jedno sigurno. Nakon 2010. neću biti hrvatski selektor, kazao je Bilić...

Selektor nogometne reprezentacije Hrvatske Slaven Bilić izjavio je da će napustiti ovu poziciju nakon Svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoj Africi te je istaknuo kako ne žali što je odbio ponude nekoliko klubova, poput Vest hema.

- Samo je jedno sigurno. Nakon 2010. neću biti hrvatski selektor. Tada ću vidjeti ponude klubova - izjavio je 40-godišnji Bilić, koji je dovođen u vezu s engleskim premijerligašima Njukaslom i Vest hemom.

- Tačno je da sam imao odlične ponude velikih evropskih klubova poput HSV-a, Mančester sitija, a svi znaju za priču o Vest hemu. Ni sekundu ne žalim što sam ostao državni selektor. Ako osjetim da navijači ne vjeruju u naš projekt, povući ću se ranije - kazao je Bilić.

Problem nije termin starta lige nego istupanje Zenice

Ne tražimo ustupke nego dogovor, kaže direktor Slobode Dite...

Bh. košarku, očito, tište mnogi problemi. Pismo u kojem su klubovi pred Savez iznijeli niz zahtjeva (prolongiranje početka lige, manje kotizacije, bolja organizacija, pronalaženje sponzora...) samo je aktueliziralo neka od gorućih pitanja.

- Pitate šta je problem? Problem je to što smo mi još u junu trebali znati kada počinje liga, kolike su kotizacije, kada počinje prijelazni rok, koliko klubovi mogu angažirati stranaca...

A najveći je problem to što Zenica Čelik želi istupiti iz lige. Da li klub koji je dao toliko našoj košarci treba otpisati ili pronaći uzroke koji su doveli do toga - kaže Žarko Vujović, direktor Slobode Dite.

Tuzlanski klub jedan je od inicijatora spomenutog pisma kako bi se, ako ne odmah, onda barem u budućnosti napravio sistem u kojem bi se znalo ko za šta odgovara.

Vujović istovremeno demantira da Sloboda želi prolongirati start Prvenstva zbog svog igrača Miloševića i trojice članova stručnog štaba koji su trenutno angažirani u reprezentaciji BiH.

- Mi ne tražimo nikakve ustupke nego samo dogovor, da nas neko sasluša, a neka većina odluči. U suštini, tražimo samo ono što je najbolje za bh. košarku, i za reprezentativnu i za klupsku - rekao je Vujović.

Iz Košarkaškog saveza BiH nisu zvanično reagirali na zahtjeve klubova, čeka se stav Predsjedništva KSBiH. Za sada, prijedlog Takmičarske komisije je da sezona počne 4. oktobra, a klubovi žele dvije sedmice odgode.

Bukva: Štitit ćemo interes Bosne


Vujović kaže da prilikom inciranja sastanka klubova tehničkom greškom nije kontaktirano rukovodstvo KK Bosna ASA BH Telecom te dodaje da je aktuelnom prvaku upućeno izvinjenje. U Bosni se, međutim, ograđuju od pisma koje je upućeno Savezu.

- Mi ne igramo prvi dio sezone, ali koliko znam, samo jedna od šest tačaka pisma se odnosi na Ligu 14, a za sve ostalo Bosna je itekako zainteresirana. No, ako ostalih 14 klubova smatra da ne treba sarađivati s Bosnom, naći ćemo način da zaštitimo naše interese - rekao je Admir Bukva, direktor KK Bosna.

Hasselbaink zavrsio karijeru


Tridesetosmogodišnji napadač rođen u Surinamu vrhunac karijere ostvario je u dresu Chelsea-e u periodu od 2000.do 2004. godine...

Holandski fudbalski internacionalac Jimmy Floyd Hasselbaink koji krajem prošle sezone nije produžio ugovor sa engleskim drugoligašem Kardifom, i u međuvremenu nije pronašao novi angažman, objavio je danas da je završio karijeru.

Tridesetosmogodišnji napadač rođen u Surinamu vrhunac karijere ostvario je u dresu Chelsea-e u periodu od 2000.do 2004. godine, kada je u 136 utakmica postigao 70 golova.

Hasselbaink je postao član Kardifa 2007. godine i u protekloj sezoni u 36 utakmica sedam puta se upisao u listu strelaca.

Peking: Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci osvojila srebrenu medalju


Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci osvojila srebrenu medalju na 13. paraolimpijskim igrama u Pekingu.

Naši odbojkaši su u finalu poraženi od reprezentacije Irana sa 0:3, (22:25, 18:25, 22:25).

U trećem uzastopnom finalu paraolimpijskih turnira između dvije najbolje selekcije na svijetu, Iranici su za nijansu bili bolji i osvojili peto paraolompijsko zlato. Izabranici selektora Mirze Hrustemovića i ovog puta su pružili maksiminum, posebno u prvom setu, ali su se na kraju morali oprostiti od titule koja zasluženo ide u Teheran.

U trećem nastupu na paraolimpijadi naši odbojkaši osvojili su i treće odličje, nakon što su u Sydneyu 2000. godine također bili drugi, a prije četiri godine u Atini zlatni. Pored praolimpijskih medalja najuspješinija sportska ekipa naše zemlje šestostruki je evropski i dvostruki svjetski prvak.

Na paraolimpijskom turniru odbojkaši BiH osvarili su četiri pobjede. U grupnom dijelu takmičenja maksimalnim rezultatima savladali su domaćina Kinu i Irak, te Rusiju sa 3:1, dok su u polufinalu istim rezultatom bili bolji od Egipta.

Boje Bosne i Hercegovine na Paraolimpijskim igrama u Pekingu branili su: Ismet Gorinjak, Adnan Manko, Ejub Mehmedović, Esad Durmišević, Asim Medić, Mirzet Duran, Zikret Mahmić, Dževad Hamzić, Hidajet Jusufović, Safet Alibašić, Sabahudin Delalić i Ermin Jusufović.

Bronzanu medalju osvojila je reprezentacija Rusije, koja je savladala Egipat sa 3:2.

15.9.08

Kup BiH 1/16 "Celik - Slavija"

U Sarajevu održan ždrijeb šesnaestine finala Kupa BiH.
Utakmice će biti igrane po jednokružnom kup-sistemu, a na programu su 24.09.2008. u 16,00 sati.







Ostali parovi 1/16 finala Kupa BiH.

Borac Banja Luka – Orašje
Modriča – Posušje
Sutjeska Foča - Mladost Doboj-Kakanj
Olimpik – Iskra
Sloboda – Sarajevo
Široki – Odžak
Zvijezda – Željezničar
Famos – Kiseljak
Travnik – Branitelj
Zrinjski – Kozara
Leotar - Radnik Lipnica
Radnik Bijeljina - Hajduk Orašje
Mladost Gacko – Gošk
Tomislav - Drina Zvornik
Velež - Laktaši

Novi igrac u redovima Celika (test)

MARKO ĐOROVIĆ

Marko Đorović je, kao iskusan timski igrač, na poziciji napadača, odigrao sve ključne utakmice za utakmice za fudbalski klub ZTE iz Mađarske, Hajduk iz Srbije, Vojvodinu iz Srbije i Al Husein iz Jordana. Trenutno igra u Beširi iz Prilepa.

Pozicija: Napadač

Datum rođenja: 22.03.1984.
Visina: 178 cm
Težina: 72 kg

Sadašnji klub:
Beširi, Prilep

Prethodni klubovi:
FC ZTE, Mađarska
FC Hajduk, Srbija
FC Vojvodina, Srbija
Al Husein, Jordan

Dodatne informacije:
Lige: Srpska, Engleska

Nogometni klub >>Celik<< Zenica

Lična karta: Čelik Zenica Nogometni klub
Čelik. Osnovan: 1945. godine.
Adresa: Bulevar Kulina bana bb, 72000 Zenica.
Telefon: 032/405 812 i tel/fax: 032/242106.
Web adresa: www.nkcelik.ba.
Stadion: Bilino polje.
Kapacitet: 15. 292.
Predsjednik Skupštine: Mirsad Ibraković.
Predsjednik Upravnog odbora: Muhamed Husremović.
Direktor: Zaim Mujezinović. Generalni sekretar: Sead Preldžić.

Došli: Almir Hasanović (Inter Zaprešić, Hrvatska), Amel Pjanić (Čelik 1945), Jasmin Moranjkić (Gradina Srebrenik),
Armin Imamović (Žepče), Bojan Marković (Rudar Ugljevik), Emir Hadžić (Rudar Kakanj), Besim Ibričić (Sloboda Tuzla),
Alen Ljevaković (Žepče), Selim Fejzić (Rudar ), Zoran Novaković (Troglav Livno), Bojan Pupčević (Borac Bosanski
Šamac), Adan Mašić (Moslavina, Hrvatska), Edin Genjac (Bosna Visoko), Kenan Stupar, Adnan Zahirović, Haris Dilaver
i Senid Kulačić (?) (svi iz Omladinskog pogona)

Otišli: Elvedin Beganović (prestao igrati), Sead Bajramović (?), Avdija Vršajević (Sparta Prag, Češka), Admir
Ljevaković i Aidin Mahmutović (oba Teplice, Češka), Ermin Džananović (Zvijezda Gradačac), Vitomir Paškalj (?),
Nikola Mikelini (Sloboda Tuzla- ?), Gabrijel Radojičić (?), Kakanj), Senad Mujić (Orašje), Zlatan Delibašić (?),
Nedžad Begić (Čelik 1945), Armin Gafurović (Bosna Visoko), Almir Rahmanović (?).