Zenica Boys portal






25.9.08

Ko će igrati u Gradskoj areni?

Rukometaši u drugom rangu, košarkašice tavore, a košarkaši istupili iz elitnog razreda...

Nakon četvrt stoljeća od kamena temeljca, Zenica bi 20. marta iduće godine, na Dan grada, trebala dobiti na upotrebu Gradsku arenu, kapaciteta oko 6.000 mjesta.


I dok se radovi privode kraju, ovdašnja sportska javnost se pita za koga se uopće gradi moderna sportska dvorana.

Neophodan objekat


Zenički rukometaši nisu uspjeli izboriti plasman u Premijer ligu, košarkašice već godinama ne mogu napraviti kvalitativni pomak i izdignuti se iz okova "škole košarke", dok je KK Zenica Čelik zbog finansijskih problema istupio iz elitnog razreda bh. košarke.

- U planiranju gradnje učestvovale su mnoge generacije Zeničana, a naša sada završava davno započeti projekt. Na tu smo činjenicu jako ponosni, pogotovo što smo gotovo u cijelosti izgradnju finansirali vlastitim novcem - kaže općinski pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti Zijad Softić.

Javni interes

On tvrdi da je ovakav objekat Zenici neophodan i napominje da su trenutno sve sportske dvorane u gradu ujedno i školske dvorane.

- Općina je kao svoj javni interes istakla izgradnju i sanaciju sportskih objekata i u te smo svrhe, u proteklih četiri-pet godina, uložili oko 40 miliona KM. Najviše od toga je za Gradsku arenu, koja će koštati nešto više od 30 miliona. Finansirali smo i obnovu stadiona Bilino polje i Kamberovića polje, dvorane Bilmišće... - kaže Softić i dodaje da je na vodstvima klubova da iskoriste kapacitete.

- Nakon što završimo gradnju i obnovu, u našem bi budžetu trebalo ostati i više novca da direktno podupiremo klubove, kojima sada, uz novčanu podršku radu omladinskih pogona, osiguravamo i gotovo u cijelosti besplatno korištenje objekata za treninge i utakmice - zaključuje Softić.

Korak nazad za tri naprijed


Džafer Dautbegović, predsjednik kluba Zenica Čelik, koji bi se u narednom periodu trebao zvati OKK Čelik, ističe da se košarkaši nisu odrekli Arene kada su bili prisiljeni poduzeti potez istupanja iz takmičenja.

- Smatramo da je ovo što smo sada uradili dobar potez i preduvjet da u budućnosti stvorimo klub i tim koji će moći napuniti Arenu. Ovo je jedan korak nazad, da bismo napravili tri naprijed - kaže Dautbegović i podsjeća da je minus od 500 hiljada KM napravljen u prethodnih pet godina breme kojeg se ne mogu riješiti.

Autor: V. BEGUNIĆ (dnevniavaz.ba)

Nema komentara: