Zenica Boys portal






16.9.08

Problem nije termin starta lige nego istupanje Zenice

Ne tražimo ustupke nego dogovor, kaže direktor Slobode Dite...

Bh. košarku, očito, tište mnogi problemi. Pismo u kojem su klubovi pred Savez iznijeli niz zahtjeva (prolongiranje početka lige, manje kotizacije, bolja organizacija, pronalaženje sponzora...) samo je aktueliziralo neka od gorućih pitanja.

- Pitate šta je problem? Problem je to što smo mi još u junu trebali znati kada počinje liga, kolike su kotizacije, kada počinje prijelazni rok, koliko klubovi mogu angažirati stranaca...

A najveći je problem to što Zenica Čelik želi istupiti iz lige. Da li klub koji je dao toliko našoj košarci treba otpisati ili pronaći uzroke koji su doveli do toga - kaže Žarko Vujović, direktor Slobode Dite.

Tuzlanski klub jedan je od inicijatora spomenutog pisma kako bi se, ako ne odmah, onda barem u budućnosti napravio sistem u kojem bi se znalo ko za šta odgovara.

Vujović istovremeno demantira da Sloboda želi prolongirati start Prvenstva zbog svog igrača Miloševića i trojice članova stručnog štaba koji su trenutno angažirani u reprezentaciji BiH.

- Mi ne tražimo nikakve ustupke nego samo dogovor, da nas neko sasluša, a neka većina odluči. U suštini, tražimo samo ono što je najbolje za bh. košarku, i za reprezentativnu i za klupsku - rekao je Vujović.

Iz Košarkaškog saveza BiH nisu zvanično reagirali na zahtjeve klubova, čeka se stav Predsjedništva KSBiH. Za sada, prijedlog Takmičarske komisije je da sezona počne 4. oktobra, a klubovi žele dvije sedmice odgode.

Bukva: Štitit ćemo interes Bosne


Vujović kaže da prilikom inciranja sastanka klubova tehničkom greškom nije kontaktirano rukovodstvo KK Bosna ASA BH Telecom te dodaje da je aktuelnom prvaku upućeno izvinjenje. U Bosni se, međutim, ograđuju od pisma koje je upućeno Savezu.

- Mi ne igramo prvi dio sezone, ali koliko znam, samo jedna od šest tačaka pisma se odnosi na Ligu 14, a za sve ostalo Bosna je itekako zainteresirana. No, ako ostalih 14 klubova smatra da ne treba sarađivati s Bosnom, naći ćemo način da zaštitimo naše interese - rekao je Admir Bukva, direktor KK Bosna.

Nema komentara: